Platja Neta és un projecte co-organitzat per eco-union i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) que neix amb els objectius d’implementar una campanya de comunicació sobre prevenció de deixalles marines en 3 municipis de la costa catalana i d’elaborar un conjunt d’accions de ciència ciutadana. Aquestes accions estan destinades a la formació de voluntariat ambiental, a la promoció del canvi d’hàbits i la participació de la ciutadania en la conservació dels ecosistemes litorals i marins del territori mentre es contribueix a la recollida de dades científiques.

Les accions de voluntariat i ciència ciutadana es duran a terme  mitjançant la col·laboració de Surfrider Espanya i el seu programa propi Ocean Initiatives, protocol internacional de recol·lecció i categorització de deixalles marines, que contribueix a la base de dades Marine Litter Watch de l’Agència Europea del Medi Ambient. Aquestes dades contribueixen a informar polítiques de prevenció de deixalles marines que poden anar des de l’àmbit municipal a l’europeu, com pot ser l’Estratègia Europea de Plàstics en una economia circular.

El projecte també contarà amb la formació específica d’entitats i grups de persones en metodologies de ciència ciutadana dirigides a la recollida selectiva de deixalles marines en platges, amb l’objectiu d’apoderar i articular el voluntariat ambiental al voltant d’aquesta problemàtica i de connectar-lo amb les institucions científiques. Tanmateix, es buscarà establir una metodologia de recollida de deixalles marines comú entre les diferents entitats que gestionen àrees costaneres. Per dur a terme aquesta activitat, es promourà un grup de treball amb actors públics i entitats ambientals per avaluar les oportunitats d’establir un protocol català de ciència ciutadana vinculat a la prevenció de residus al medi marí.

Aquest projecte pretén que més enllà de les accions puntuals executades es capacitin nous actors que siguin capaços de replicar les metodologies i experiències realitzades.

Platja neta basarà les seves accions de comunicació en el protocol Zero Beach.

ACTUACIONS 

Creació d’un grup de treball amb diversos actors per a integrar les metodologies de neteja de platges amb la ciència ciutadana

Formació del voluntariat i d’entitats ambientals seguint protocols estandaritzats de ciència ciutadana

Campanya de neteja de platges i ciència ciutadana

Campanya de comunicació dels protocols Zero Beach

SEGUEIX-NOS A LES XARXES!

Amb el suport de